یکی از فرآیندهایی که معمولا در گمرک وجود دارد و باعث تاخیر در ترخیص کالا از گمرک میشود، دریافت مجوزهای مورد نیاز و استانداردهای لازم است که برای دریافت آنها باید با توجه به کالای وارداتی توسط موسسه استاندارد بررسی و آزمایش شود و در صورت تایید توسط این سازمان مجوز واردات آن نیز صادر شده و برای ترخیص کالا در اختیار صاحب کالا قرار گیرد. اصول استاندارد بر اساس کمیت، کیفیت، کارایی و مواردی از این دست میباشد که باید طبق قوانین و اصول استاندارد بررسی شده و سنجیده شود. این مورد همیشه یکی از دغدغههای اصلی صاحبان کالا بوده و گاهی سر همین موضوع زمانهای زیادی را برای ترخیص از دست میدهند. گروه بینالمللی جوانشیر با داشتن کادری مجرب و با حضور در تمامی گمرکهای کشور میتواند شما را در دریافت هر چه سریعتر مجوزها و استانداردهای لازم یاری کند. برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
انواع استانداردها
با توجه به اینکه قوانین کشورهای مختلف با هم متفاوت میباشد، در نتیجه در زمان واردات و صادرات باید به تمامی این نکات دقت لازم را داشت، زیرا در دریافت مجوزها و استانداردهای مورد نیاز ممکن است برای هر کشور تفاوت چشمگیری وجود داشته باشد. البته به طور کلی میتوان گفت استانداردها بر سه قسم استاندارد ملی، استاندارد منطقهای و استاندارد بینالمللی تقسیم میشوند.
استاندارد اینکوترمز
اینکوترمز به معنای قواعد و قوانین استاندارد بینالمللی در رابطه با مسائل بازرگانی از قبیل ریسک کالا، ترخیص کالا، بیمه کالا، حمل کالا و مواردی از این دست میباشد که توسط اتاق بینالمللی بازرگانی نگاشته شده است. با توجه به اینکه این نوع از استاندارد مورد قبول تمامی کشورها است، معمولا واردات و صادرات خود را بر این اساس انجام میدهند.
وظایف موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در زمینههای واردات و صادرات
همانطور که میدانید، در صورتی که بر روی کالاهای وارداتی و صادراتی نظارتی صورت نگیرد، باعث بروز مشکلات عدیدهای در کشورهای مبدا و مقصد خواهیم شد. این مسئله در بخش واردات بیشتر مشهود است، زیرا واردات کالاهای غیراستاندارد و بیکیفیت میتواند علاوه بر خروج ارز، باعث ایجاد خسارت به مصرفکننده شود. در ماده 3 فصل دوم قوانین موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، دو وظیفه اصلی برای این سازمان در زمینه کالاهای وارداتی در نظر گرفته شده است.
- اولین مورد کنترل کیفی کالاهای صادراتی است که باید دارای استاندارد بوده تا جهت حفظ بازارهای بینالمللی از صادرات کالاهای نامرغوب جلوگیری شود.
- دومین مورد کنترل کیفیت کالاهای وارداتی است که جهت حمایت از مصرف کننده و تولیدکنندگان داخل کشور باید دارای استانداردهای لازم باشند.
شایان ذکر است که موسسه استاندارد ایران مسئولیت انجام موارد یاد شده را به ادارات کل استانهای دارای گمرک تحت عنوان اداره نظارت بر امور صادرات و و.اردات واگذار نموده است.
وظایف اداره نظارت بر واردات و صادرات کالا
- تعیین ماهیت کالا
- صدور گواهینامه انطباق کالاهای صادراتی مشمول استانداردهای اجباری
- صدور گواهینامه انطباق یا عدم انطباق کالاهای وارداتی مشمول استانداردهای اجباری (طبق قوانین موجود، تمامی کالاهای وارداتی به غیر از کالاهای خاص مانند کالاهای مورد نیاز پروژههای دولتی، تجهیزات کارخانه واحدهای تولیدی، کالاهای حد وسط یا مواد اولیه واحدهای تولیدی یا به طور کل کالاهایی با ارزش گمرکی زیر ۵۰۰۰ دلار مشمول استاندارد اجباری هستند.)
- صدور مجوز حذف بازرسی
انواع روشها جهت صدور گواهی نامه استاندارد اجباری
- بررسی اعتبار گواهی بازرسی، انطباق آن با اسناد خرید کالا، کنترل نتیجه آزمون همراه با گواهی، کنترل MD همراه با گواهی، کنترل مبدا ساخت کالا و سایر موارد مورد نیاز دیگر.
- کنترل و بررسی صاحب کالا، اظهارنامه، فاکتور، وکیل صاحب کالا (ترخیص کالا) متن ارزیابی توسط ارزیاب گمرک و روش ارجاع به آزمایشگاه گمرک.
- کنترل و بررسی تعهدنامه صاحب کالا، کنترل MD، کنترل مبدا ساخت کالا و کنترل استاندارد یا استانداردهای ساخت کالا در صورت نیاز.
- کنترل و بررسی گواهینامه ثبت کالا و اعتبار آن، کنترل و بررسی مبدا ساخت کالا و سایر موارد مورد نیاز دیگر.
دریافت گواهی استاندارد(COC) برای واردات کالا
برای این کار یا باید پس از رسیدن کالا نمونهای از آن کالا توسط کارشناسان استاندارد یا کارشناسان گمرک به یکی از آزمایشگاههای مورد تایید موسسه استاندارد ارسال شود یا قبل از حمل کالا جهت دریافت گواهینامه استاندارد به منظور واردات کالا باید مدارک زیر را تهیه و ارایه نمایید.
- اظهارنامه تولیدکننده یاMD
- اظهارنامه عرضهکننده یاSD
- اعتبار اسنادی
- اوراق ثبت سفارش
- پروفرما اینویس
- تائیدیه انطباق یاVOC
- گواهی بازرسی کالا هم از نظر کمی و هم از نظر کيفی یا CO
- گواهیهای آزمايشگاهی یا TR