بهای خرید کالا به همراه هزینههایی که برای آن انجام گرفته است، از جمله بیمه و حمل و نقل در مجموع ارزش گمرکی کالا را تشکیل میدهند. البته ممکن است هزینههای دیگری نیز مانند افتتاح اعتبار و استفاده از امتیاز نقشه بر روی قیمت تمام شده این کالاها اضافه شود که همین امر ارزش گمرکی کالا را افزایش میدهد. به همین دلیل تمامی این هزینهها باید در زمان ارزشگذاری گمرکی لحاظ شده و مدنظر قرار گیرد.
ارزش گمرکی کالاهای وارداتی در کشور
در قوانین گمرکی جاری کشور مواردی که شامل ارزش گمرکی میشود را میتوان به دستههای زیر تقسیمبندی کرد.
1. بهای سیف که هزینه خرید کالا را از مبدا مورد بررسی قرار میدهد، یکی از مهمترین این موارد است. همچنین همان طور که اشاره شد، هزینههای بیمه و حمل و نقل نیز روی این مسئله تاثیر مستقیمی خواهد گذاشت.
2. هزینههای واریز بروات و افتتاح نیز روی ارزش گمرکی تاثیرگذار است. لازم به ذکر است که هزینههایی که از این طریق روی ارزش گمرکی کالا محاسبه میشود، بسیار مهم و پراهمیت بوده و نیاز به دقت زیادی دارد.
3. استفاده از حقوق علامت بازرگانی و استفاده از نقشه و سایر موارد دیگر که از گمرک دریافت میشود، نیاز به پرداخت حق امتیاز به گمرک دارد که این موارد نیز روی ارزش گمرکی کالا افزوده میشود.
4. از دیگر هزینههای جاری میتوان به هزینهای اشاره کرد که در زمان ورود کالا به اولین دفتر گمرکی باید پرداخت شود. هنگامی که سیاهه کالاهای خریداری شده را با توجه به تاییدیه بانک مرکزی به گمرک تحویل میدهید، این ارزش محاسبه شده و هزینههای آن توسط شما باید پرداخت شود.
همان طور که متوجه شدید، ترخیص از گمرک و تعیین هزینهها و پرداخت آنها باید توسط یک ترخیصکار حرفهای و زبده انجام شود تا علاوه بر جلوگیری از بروز مشکلات پیشرو، هزینههای موجود را به حداقل رسانده و ارزش گمرکی کالای شما را کاهش دهد. این کار توسط گروه بینالمللی جوانشیر به خوبی قابل ارایه و انجام است. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان باتجربه ما در تماس باشید.
ارزش گمرکی مشخص شده توسط گمرک
در صورتی که گمرک فاکتورهای شما را تایید نکند، ارزش گمرکی کالای شما را به وسیله کارشناسان مستحقر در گمرک محاسبه میکنند و قوانین مربوط به آن نوع از کالا را روی آن در نظر میگیرند. معمولا پایه اصلی قیمتگذاری کالا بر اساس قیمت عمده کالا در کشور مبدا در نظر گرفته میشود و سایر هزینههای مربوط به گمرک را به آن اضافه میکنند تا پس از پرداخت کلیه وجوه مربوطه بتوانید کالای خود را ترخیص نمایید. به طور کل میتوان گفت موارد مهمی که در تعیین ارزش گمرکی کالا مورد توجه قرار میگیرد، مواردی همچون ارزش معاملاتی کالاهای یکسان، ارزش محاسباتی، ارزش استنباطی، ارزش معاملاتی کالاهای مشابه و بررسی معکوس کالا است.
اسناد تعیینکننده ارزش گمرکی
یکی از مهمترین این اسناد گواهی مبدا است و دیگری فاکتور مربوط به کالا میباشد که در زمان تحویل باید آن را ارایه کنید. معمولا ملاک عمل قیمتهایی است که در گمرکهای کشور وجود دارد و میزان ارزش تعیین شده را مشخص میکند. لازم به ذکر است که حقوق ورودی بعضی از کالای وارداتی با توجه به ارزشی است که آن کالا دارد. مطمئنا کالایی با ارزش پایینتر حقوق ورودی کمتر و کالایی با ارزش بالاتر حقوق گمرکی بیشتری دارد. پس از تعیین حقوق ورودی، شما ملزم به پرداخت این هزینهها خواهید بود. یادآوری میشود که اگر گمرک ارزش اظهار شده را با کالای وارداتی مغایر بداند، آن کالا شامل جریمه شده و شما علاوه بر پرداخت حقوق ورودی اصلاح شده، ملزم به پرداخت جریمه نیز خواهید شد.
تقسیمبندی ارزش گمرکی
در حقیقت ارزش گمرکی که شما ملزم به پرداخت آن خواهید بود بخشی با عنوان حقوق و عوارض به صورت مالیات غیرمستقیم از شما مطالبه میشود و بخش دیگر هزینههای خدمات گمرکی است که از شما دریافت خواهد شد. در حقیقت برخی موارد مانند آزمایش، انبارداری، هزینه تخلیه و بارگیری و موارد دیگر شامل هزینه خواهد شد و شما در هنگام ترخیص کالا باید این موارد را پرداخت کنید. پس میتوان گفت که حقوق ورودی که بر اساس قوانین گمرکی مشخص شده است و ارزش گمرکی کالا را معین میکند، دو بخش است:
1. حقوق گمرکی برای همه کالاهای وارداتی 4 درصد میباشد که توسط مجلس مشخص و تصویب شده است.
2. سود بازرگانی که دولت مقدار آن را مشخص میکند که جزو هزینههایی محسوب میشود که صاحبان کالا ملزم به پرداخت آن نیز میباشند.