میتوان گفت در همه کشورهای دنیا در مبحث واردات و صادرات یک قانونی به صورت کلی وجود دارد که آن پر کردن اظهارنامه گمرکی است. در حقیقت گمرک از طریق اظهارنامه متوجه میشود که کالای وارداتی یا صادراتی مربوط به چه نوع کالایی با چه میزانی میباشد. شایان ذکر است که پس از ارایه اظهارنامه تمامی کالا با اظهارنامه ارایه شده مطابقت داده خواهد شد تا بررسی گردد که موارد اظهار شده درست است یا خیر.
هنگامی که صاحبان کالا یا نمایندگان آنها اظهارنامه گمرکی را تحویل گمرک میدهند، مجوز پذیرش کالا را از انبار میگیرند. اظهارنامه باید با تاریخ و امضا مندرج در دو نسخه تهیه شده و همراه با سایر اسناد بانکی، فاکتور، گواهی مبدا، فهرست عدلبندی و موارد دیگر مورد نیاز تحویل گمرک گردد.
صاحبان کالا یا نمایندگان آنها باید این اظهارنامه را در دو نسخه تهیه و کلیه اسناد ذکر شده را پیوست آن نمایند. البته یک شخص ثالث هم میتوان این مسیر را در پیش بگیرد، فقط باید برای این کار او به عنوان نماینده مالک برگهای را با عنوان وکالتنامه یا نامه نمایندگی داشته و کپی آن را ضمیمه اظهارنامه کرده باشد.
مدارک مورد نیاز برای اظهار کالا
- اظهارنامه واردات قطعی
- اعلامیه تامین ارز یا نامه برات
- بارنامه
- بیمه نامه
- پروانه بهرهبرداری
- پروانه صادراتی
- پروفورما (پیش فاکتور)
- ترخیصیه
- فاکتور یا سیاهه خرید
- کاتالوگ و بروشور
- کپی کارت بازرگانی معتبر
- قبض انبار
- گواهی مبدا
- لیست عدلبندی
- مجوز ثبت سفارش
- مجوزهای قانونی جهت ترخیص کالا از قبیل گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی و سایر
وکالتنامه رسمی، کارت حقالعملکاری
نکات مهم در رابطه با اظهارنامه گمرکی
لازم به ذکر است که پس از تهیه اظهارنامه گمرکی هزینه آن محاسبه شده و توسط صاحبان کالا یا نمایندگانشان پرداخت میشود. سپس محموله با توجه به اظهارنامه تهیه شده بررسی شده و در صورت مغایرت و وجود تخلفات گمرکی با توجه به قوانین جاری گمرک با آن محموله برخورد لازم صورت میگیرد. مسلما در صورت عدم مغایرت اسناد و اظهارنامه با کالای اظهار شده، اظهارنامه امضا شده و به کارشناس مربوطه تحویل داده میشود. پس از تایید نهایی توسط رئیس سرویس ارزیابی، شمارهای برای این اظهارنامه توسط سیستم مشخص شده و همراه با شماره عطف و کد اظهارکننده به مراحل بعدی مانند صندوق و صدور پروانه ارجاع داده میشود. سپس صندوقدار با فراخوانی کد اظهارنامه، فاکتور را با مبلغ محاسبه شده مطابقت داده و در صورت عدم مغایرت بخش مربوطه را در اظهارنامه پر کرده و تایید میکند. پس از پرداخت فیش و دریافت پروانه گمرکی، مسئول صندوق پروانه را مهر و امضا کرده و با ارایه رسید به صاحب کالا یا نماینده او اقدام میکند. پس از طی این مراحل ترخیص کالا امکان پذیر میشود.
باید توجه داشت، در صورتی که کالای وارداتی یا صادراتی اظهار شده با محتویات محموله در نوع و مقدار مطابقت نداشته باشد، محموله مشمول جریمه خواهد شد. همچنین در صورتی که اظهارکننده با نیت پرداخت عوارض کمتر از اظهارنامه های دیگری استفاده کند، جریمههایی به مراتب سنگینتر برای آن در نظر میگیرند. مسلما مشکلات موجود در مسیر ترخیص کالا و تخلفات گمرکی که بخش کوچکی از آن در این مطلب توضیح داده شد، همگی دلایل توقف کالا در گمرکهای کشور را روشن میکند که دانستن آنها باعث میشود این تخلفات عمدی و غیرعمدی کاهش چشمگیری پیدا کند.
گروه بینالمللی جوانشیر با مدیریت آقای ایوب جوانشیر با سالها تجربه غنی در زمینه ترخیص کالا و خدمات دیگر گمرکی میتواند پشتوانه خوب و محکمی برای کسانی باشد که با قوانین و مقررات گمرکی آشنایی کمی داشته و میخواهند بدون دردسر و اتلاف زمان کالای خود را صادر یا وارد کشور نمایند. لذا برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید تا شما را به خوبی راهنمایی کنند.