تخلفات گمرکی موضوعی است که امروزه افراد زیادی را درگیر خود کرده است. معمولا دریافت مالیات و حقوق گمرکی از جمله منابع درآمد برای دولت محسوب میشود. با توجه به اینکه کلیه گمرکهای کشور راههای مواصلاتی برای ورود و خروج کالاها هستند، مسلما تخلفاتی نیز ممکن است در آنها اتفاق بیفتد که این موضوع میتواند فرار مالیاتی یا تخلف در اظهارنامه یا سایر موارد دیگر باشد.
گمرک چیست؟
گمرک در حقیقت نهادی دولتی محسوب میشود که وظیفهاش اجرای قوانین گمرکی و دریافت عوارض و مالیات ورود و خروج کالا است. شایان ذکر است که حقوق گمرکی نیز به نوعی مالیات غیر مستقیم محسوب میشود که از واردکنندگان اخذ میگردد. در مجموع میتوان گفت حقوق گمرکی به دو دسته عام و خاص تقسیم میشود.
1) حقوق گمرکی عام
حقوق گمرکی در مفهوم عام توصیفی غیر مادی دارد و شامل امتیازهای قانونی برای افراد و نهادهای مرتبط با آن است. همچنین بازرسی و بازدید محمولهها یا بازبینی محتویات کانتینرها برای کسب اطلاعات و مشخصات کالاها با توجه به ماده 19 قوانین گمرکی از این دست حقوق گمرکی شناخته میشوند.
2) حقوق گمرکی خاص
در دستورالعملها و قوانین گمرکی هر کجا صحبت از حقوق گمرکی میشود، معمولا منظور از آن همان حقوق گمرکی به معنی خاص آن است که در واقع یعنی حقوق ورود و خروج کالا که جزو مالیاتهای غیرمستقیم به شمار میرود.
انواع تخلفات گمرکی
1) تخلفات گمرکی مغایر و مخالف با قانون امور گمرکی (عدم اظهار)، به نحوی که کالاهای اظهار نشده در محموله اظهار شده وجود داشته باشد.
2) تخلفات گمرکی مغایر با قوانین امور گمرکی (اقدام عملی)، خروج کالاها بدون ارایه اظهارنامه باشد.
3) اظهار نمودن کالای مجاز در هنگام ترخیص کالا به عنوان کالای مجاز دیگری که حقوق گمرکی و عوارض آن بیشتر باشد.
4) تخلفات گمرکی در رابطه با نقض قوانین آییننامهای، که در این تخلفات زیان مالی متوجه دولت نیست و صرفا نقض قوانین آییننامهای به وجود میآید.
5) عدم مطابقت اظهارنامه کشور مبدا، در این حالت افزون بر دریافت مابهالتفاوت مالیات و عوارض، مبلغ دیگری به عنوان جریمه که از حدود ده درصد تا 100 درصد مبلغ مابهالتفاوت است، از واردکننده دریافت میشود که این درصد بستگی به تصمیم رئیس گمرک دارد.
منشا اصلی ایجاد تخلفات گمرکی
از دیدگاه اکثر کارشناسان، وجود تعرفههای گمرکی و موانع متعدد در عرصه تجارت آزاد، مهمترین علل بروز تخلفات گمرکی و ایجاد پدیده قاچاق میباشد. مسلما افراد و گروههای بزرگ قاچاق جهت کسب سودهای کلان تجارت رسمی و قانونی را دور زده و پا به عرصه غیر رسمی تجارت از طریق قاچاق میگذارند. لازم به ذکر است که با توجه به قوانین گمرکی در ایران، علاوه بر تعرفههای گمرکی، مبالغ دیگری نیز با عناوین متعدد از واردکنندگان کالا دریافت میشود که این موارد باعث افزایش قیمت تمام شده کالاهای وارداتی شده و در نتیجه سبب افزایش این تخلفات برای کاهش قیمت تمام شده کالا میگردد.
گروه بینالمللی جوانشیر از طرق مختلف رسمی و قانونی میتواند کالای شما را با کمترین تعرفه گمرکی و مالیاتی ترخیص نماید. این شرکت همچنین در زمینه حمل و نقل نیز با تجربه فراوان و داشتن افرادی زبده میتواند شما را در کاهش قیمت تمام شده کالای وارداتی کمک کرده و سود بیشتری از واردات این کالاها و محصولات را نصیب شما خواهد کرد.